Mooi artikel in het Eindhovens Dagblad:
Bijzondere samenwerking in Best: hond als tussenstap om terug in maatschappij te komen
door Inge Fransen
Jan Holman en zijn bordercollie Levi gaan samen langs bij mensen in kwetsbare posities. ,,Levi veroordeelt je niet, hij is altijd enthousiast je te zien.” De hond is een tussenstap om weer terug in de maatschappij te komen. Het project van GGzE De Boei in samenwerking met Stichting ZorgDier loopt pas vanaf september, maar beide organisaties zijn al erg enthousiast. Jan Holman was dat ook toen hij de oproep zag voor vrijwilligers. Samen met zijn trouwe viervoeter Levi begon hij de opleiding bij Stichting ZorgDier die ze met succes afrondden.
Testen
Die opleiding moet ieder huisdier met zijn baasje hebben gedaan, want niet zomaar ieder dier is geschikt om naar kwetsbare mensen te sturen. De honden worden op tal van terreinen getest: of ze met groepen kunnen omgaan, hoe ze reageren als iemand ze plots vastpakt, hoe ze aan de riem lopen, of ze opspringen naar vreemden. Alleen honden die aan alle eisen voldoen, krijgen een diploma en zijn klaar om naar mensen thuis te gaan.
Een van de medewerksters van GGzE in Best, Karlijn van Hecke, helpt met het koppelen van vrijwilligers aan cliënten. ,,We gaan altijd eerst met z’n tweeën langs om te kijken of er wel een klik is tussen vrijwilliger en cliënt en misschien nog wel belangrijker; tussen huisdier en cliënt.” In Levi’s geval blijkt dat geen probleem. De Bordercollie houdt erg van knuffelen en kan met iedereen goed overweg. Samen met zijn baasje en een cliënt wordt er vaak gewandeld. Van Hecke: ,,Het is ook een manier om weer eens buiten te komen. Anders hebben onze cliënten daar vaak geen reden voor, met een hond moet dat wel.” Na een aantal keer gaat er geen begeleider meer mee, maar gaan de vrijwilliger en de cliënt samen op pad. Zo ontstaat er ook een stukje sociaal contact.
Tevreden
Ondanks dat het project pas in de beginfase is, zijn Karlijn van Hecke en Jan Holman er al erg tevreden over. ,,Je merkt dat het contact met een hond voor veel mensen een stuk makkelijker is dan met een mens. Een hond maakt het niet uit hoe je er uit ziet of hoe je je gedraagt. Het is een hele veilige manier om contact te leggen”, aldus Van Hecke.
Tot nu toe zijn er in de regio Best en Oirschot alleen nog vrijwilligers met honden. Baasjes met katten kunnen ook een opleiding volgen bij Stichting ZorgDier om kwetsbare mensen te helpen. Het project heeft nog wat aan bekendheid te winnen onder cliënten, maar zodra dat er is verwachten ze een hoop vrijwilligers te kunnen gebruiken.
Lees ook het artikel op de site van het Eindhovens Dagblad: Bijzondere samenwerking in Best: hond als tussenstap om terug in maatschappij te komen