Door wekelijks huisdierbezoek langer thuis
ZorgDier richt zich inmiddels ook op mensen die niet in een zorginstelling verblijven, maar die wel zorg ontvangen door bijvoorbeeld de thuiszorg of ondersteuning door welzijnsorganisaties. Nu het accent steeds meer ligt op de activering en verzorging van mensen in hun thuissituatie hebben wij ons aanbod hierop afgestemd.
Door wijkprojecten waarin lokale vrijwillige zorgdierteams worden ingezet voor de wekelijkse inzet van hun huisdieren in buurtlocaties en door huisbezoeken, wil ZorgDier kwetsbare doelgroepen bereiken zoals eenzame ouderen en mensen met een beperking. Velen van hen zijn niet (meer) in staat de zorg voor hun eigen huisdier te dragen. Wetenschappelijk is bewezen dat het gezelschap van een huisdier sterk bijdraagt aan het welzijn van lichaam en geest. Behalve dat het ingezette huisdier warmte, kameraadschap, liefde en troost biedt, zorgt het ook voor uitbreiding en instandhouding van sociale contacten (lees ook de sociale steuntheorie onderaan deze pagina).
Meerwaarde
Met deze nieuwe projecten richt ZorgDier zich niet meer alleen op zorginstellingen, maar ook op welzijnsaanbieders op wijkniveau, voor mensen die tijdelijk of structureel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Speciaal opgeleide vrijwilligers zoeken met hun huisdier mensen op die in een sociaal-economisch kwetsbare positie verkeren of die een fysieke, verstandelijke of psychischebeperking hebben.
• De instelling weet wat er in de wijk speelt en komt bij mensen thuis, zij is aanwezig in de leefwereld van deze mensen.
• Door een hulpvraag aan te pakken in samenhang met de sociale omgeving werken we aan duurzame oplossingen.
• Dit project bevordert de sociale cohesie in de wijk, doordat de vrijwilligers, huisdieren en de deelnemers/klanten in dezelfde wijk wonen en daardoor dichtbij en betrokken zijn.
• We stimuleren hierbij de eigen kracht van mensen en zetten in op het werken met vrijwilligers.
• Het contact tussen mens en dier compenseert het gemis aan sociale steun en bevordert het gevoel van eigenwaarde en zelfredzaamheid.
• Het vermindert angst en eenzaamheid, is rustgevend en biedt een zinvolle dagbeleving.
De huisdieren en hun begeleiders worden in het kader van actief burgerschap, in stadsdelen geworven, geselecteerd en getraind door Stichting ZorgDier Nederland.
Verhalen van vrijwilligers
In 2016 startten ContourdeTwern en Stichting ZorgDier Nederland met ‘Dierbaar Gezelschap’. In dit project gaan getrainde vrijwilligers met hun honden op huisbezoek bij kwetsbare wijkgenoten. In het Kanjerboekje ‘Dierbaar Gezelschap’ zijn de verhalen van alle elf vrijwilligers gebundeld.
Werkwijze
Het project wordt geïntegreerd in het dagelijkse activerende en ondersteunende activiteitenaanbod voor bewoners. De huisdier ondersteunde interventies worden aangeboden door speciaal daartoe opgeleide/getrainde teams bestaande uit vrijwilligers en hun huisdieren in samenwerking met medewerkers van de plaatselijke welzijnsorganisatie.
Sociale steuntheorie
Van Sonderen, RUG
Tijdens huisdier ondersteunde interventies worden de basale sociale behoeften, waar deze niet door andere contacten kunnen worden vervuld, ingevuld door middel van huisdieren en hun begeleiders. Op het moment dat men geen aandacht en steun van de naaste contacten ontvangt, daalt het welzijn. Huisdieren nemen waar nodig de rol van andere contacten over zodat men toch (gedeeltelijk) kan worden gecompenseerd in steun en aandacht, hetgeen de ‘sociale steun theorie’ wordt genoemd. Door ‘sociale steun’ kunnen huisdieren ervoor zorgen dat gevoelens van eenzaamheid en angst verminderen of voorkomen kunnen worden.