Bijzondere samenwerking tussen GGZ Eindhoven en ZorgDier Nederland
Door: Romy Groeneveld, artikel van GGZ Totaal juli 2017
“Wonderlijk”, noemt Hans Marechal, relatiebeheerder bij GGZ Eindhoven (GGzE), de werking van gezelschapsdieren op mensen met psychische klachten. “Mensen die zich eerst afzonderden, bloeien zichtbaar op als er een kat op tafel komt. Ze reageren dan wél, met een minimale oogbeweging of door de kat aan te raken of zelfs op te pakken. Dit biedt behandelaren een ingang om met de cliënt een gesprek aan te gaan.” GGzE is de eerste instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg in Nederland waar mensen uit de intra- en extramurale zorg wekelijks in contact komen met dieren om hun welzijn te bevorderen. Dit gebeurt via Stichting ZorgDier Nederland.
Opleiding voor medewerkers GGzE
Stichting ZorgDier heeft 5 medewerkers van GGzE opgeleid om zelf mensen op de afdelingen met hun huisdier te bezoeken. Eén van hen is Saskia, verpleegkundig begeleidster op de afdeling voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking. “Bij deze groep zie je dat mensen zich makkelijk openstellen tegenover het dier. Waar wij een uur lang een gesprek proberen aan te knopen, krijgen de honden al na een paar minuten geheimpjes te horen. Ook was het voorheen lastig iedereen te motiveren voor het wandeluurtje. Op de donderdag –wanneer het zorgdier op bezoek komt– staat iedereen echter enthousiast klaar en is het duimen dat iedereen mee kan.” Zelf gaat Van den Ham met haar Cane Corso Kaatje wekelijks op bezoek bij mensen met verschillende typen klachten. “Zo is er een man met schizofrenie, die trouw elk bezoek wil bijwonen. Soms lukt dat niet en dan zoek ik hem met Kaatje zelf op. Uiteindelijk komt hij toch mee naar beneden. Dat zijn kleine overwinningen.”
Start project GGzE De Boei
Ook is Stichting ZorgDier een project gestart samen met GGzE-De Boei, een onderdeel van GGzE waarbij zelfstandig wonenden professionele hulp krijgen om hun leven op koers te krijgen. ZorgDier leidt een groep van 12 teams (mens-diercombinaties) op met als doel om de cliënten straks elke week op veilige en verantwoorde wijze te bezoeken. Na de opleiding worden de profielen van de teams naast die van de cliënten gelegd om tot een zo goed mogelijke match te komen. Vanaf september 2017 kunnen ZorgDier-teams dan daadwerkelijk op bezoek.
Dit nieuwsbericht is een samenvatting van het artikel in GGZ Totaal.
Lees het hele artikel: Huisdiercontact in de psychische hulpverlening, GGZ Totaal juli 2017