Zowel het Eindhovens Dagblad als het AD besteedde aandacht aan de voorlichtingsbijeenkomst van Stichting ZorgDier en GGzE De Boei.
Beide partijen gaven uitleg over een nieuw te starten project waarbij vrijwilligers met hun huisdier mensen met een psychiatrische beperking thuis gaan bezoeken. ZorgDier is ook op zoek naar andere GGZ instellingen en sponsors om deze pilot uit te rollen in andere regio’s.
Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en maten. Nieuw is het met je huisdier op bezoek gaan bij mensen met een psychiatrische beperking
,,Je kunt hen iets bieden wat wij met professionele zorg nooit kunnen bereiken.”
Geert van Elten
Eindhoven Het zijn beelden en verhalen vol emotie, die aspirant vrijwilligers vrijdagavond te zien kregen in buurthuis De Zuidwester in de Cyclamenstraat. Een filmpje met bejaarde inwoners van de Tilburgse wijk Reeshof, een van de eerste plaatsen waar Jan van Summeren met stichting ZorgDier Nederland mensen met huisdieren in contact bracht met kwetsbare mensen die thuis wonen. ,,Ik miste mijn hond enorm”, zegt een oudere vrouw. Het verzorgen, de aandacht en vooral het samen wandelen, het was allemaal verdwenen op het moment dat ze niet meer zelfstandig kon wonen en haar hond moest afstaan. In het filmpje vertelt ze over de bezoeken van de vrijwilliger met haar hond. ,,Wat zo’n beestje met je kan doen, ik kan er wel om janken!” en ze veegt een traantje weg. Een ander beeld toont Maike de Bont die met haar katten op bezoek gaat bij jong dementerenden. ,,Kijk nou toch!, verzucht een van hen terwijl ze kijkt hoe een ander de kat streelt. ,,Je ziet dat hij er helemaal blij van wordt.”
ZorgDier heeft nu samenwerking gezocht met GGzE De Boei, dat in de regio Eindhoven begeleiding biedt aan zelfstandig wonende mensen met een psychiatrische beperking. Jeroen van Heel, relatiebeheerder bij De Boei is blij met dat initiatief. Hij herkende meteen de kans om een aantal cliënten te benaderen die kampen met isolement en eenzaamheid. ,,Contact met een dier kan iets bieden wat wij met professionele zorg nooit kunnen bereiken.”. Zoals Maike de Bont in een van de filmpjes zegt: ,,Een kat maakt het niet uit of je shirt vies is of je mond scheef hangt. Hij komt gewoon naar je toe.”
ZorgDier wist vrijdag 25 dierenbaasjes op de been te brengen. Nog tien anderen hadden interesse maar waren die avond verhinderd. Max Curfs uit Sint-Oedenrode had een kaartje van ZorgDier gezien bij de dierenarts. Hij heeft twee Roemeense straathondjes opgevoed. ,,Ik ben zelf verlamd geweest, dus ik weet hoe het is als het leven tegenzit. En ik vind dat iedereen het recht heeft op muziek, sociaal contact én contact met dieren. Daar wil ik graag bij helpen.”
Hij krijgt net als de anderen een intakegesprek aangeboden. Als dat goed uitpakt, volgt er een tweedaagse cursus, waarna er een match wordt gezocht. De vorm van het contact kan door vrijwilliger en deelnemer zelf bepaald worden. ,,Maar het is niet vrijblijvend”, waarschuwt Van Summeren. ,,Onze deelnemers hebben vaak behoefte aan structuur. En afspraak is afspraak.”
Hij groeide zelf op met een Duitse herder. Kwam in 2000 in contact met Animal Assisted Interventions, waarbij in de VS en Italië honden, katten en konijnen worden ingezet om de levenskwaliteit van zieke, eenzame en getraumatiseerde mensen te verhogen. De afgelopen veertien jaar heeft de stichting de activiteiten gestaag uitgebreid.
Mensen die interesse hebben kunnen zich melden via secretariaat@zorgdier.nl. ,,Ook zonder huisdier kun je een bijdrage leveren”, benadrukt Van Summeren. ,,We kunnen ook financiële steun gebruiken.”
Lees het artikel Met hond of kat op bezoek bij mensen met een psychiatrische beperking op de website van het Eindhovens Dagblad
Het artikel Met hond of kat op bezoek bij mensen met een psychiatrische beperking op de website van het Algemeen Dagblad