Dat huisdieren, met name honden en katten, bijdragen aan het welzijn van mensen, is algemeen bekend. Helaas zijn er in de zorg nog te weinig projecten waarbij deze dieren op een veilige en professionele manier worden ingezet. Er bestaan diverse instellingen die ‘iets doen’ met dieren in de zorg. Stichting ZorgDier Nederland onderscheidt zich door een integrale aanpak die ook van de zorginstelling de nodige toewijding verlangt. Hoe zet je zo’n project verantwoord op en hoe creëer je draagvlak? Stichting ZorgDier helpt instellingen en dierbegeleiders die aan de slag willen met een eigen ‘ZorgDier-project’.
Werkwijze
ZorgDier helpt uw organisatie om huisdieren bij de zorg, het welzijn en de scholing van uw cliënten te betrekken. Op verzoek verzorgen wij een introductie op uw locatie en leggen uit hoe wij u kunnen helpen veilige, verantwoorde en structurele huisdier ondersteunde interventies te organiseren. Na inventarisatie van de cliëntvraag bieden wij een projectvoorstel op maat aan voor de ontwikkeling van uw eigen ZorgDier project. U heeft hierbij de mogelijkheid voor een kleinschalige aanpak (vanaf 5 ZorgDier-teams, dit zijn opgeleide vrijwillige begeleiders met hun eigen huisdier) of een grotere opzet waarbij 15 – 20 ZorgDier-teams voor uw zorglocaties worden opgeleid.
Verschillende programma’s
De stichting is uitgegroeid tot een landelijke kennis- en projectorganisatie die zorg-, welzijnaanbieders en speciaal onderwijs uitgebreide ondersteuning biedt bij de opzet en ontwikkeling van eigen ZorgDier-programma’s. De stichting maakt onderscheid tussen ZorgDier activiteiten en -behandeling.
ZorgDier activiteiten dragen bij aan de verhoging van de levenskwaliteit van cliënten. Activiteiten zijn bijvoorbeeld: in aanwezigheid van het dier een kopje koffie drinken, eenvoudige spelletjes met het dier, verzorgende activiteiten zoals borstelen of drinken geven, of bijvoorbeeld samen wandelen. Meer informatie over effecten van Zorgdieren.
ZorgDier behandeling biedt ondersteuning aan een cliënt als onderdeel van een doelgerichte therapie. Het ZorgDier-team speelt dan een rol bij het behandelproces van een therapeut en valt ook onder diens verantwoordelijkheid. De behandelaar bepaalt, in samenspraak met het ZorgDier-team, de activiteiten. Als het doel is iemands fijne motorische vaardigheden te verbeteren, kunnen aaien en borstelen bijvoorbeeld worden ingezet om hieraan bij te dragen. Meer informatie over effecten van Zorgdieren.
Financiering
Instellingen die een dergelijk project willen starten, krijgen van A tot Z ondersteuning. Om te beginnen met advies over de financiering – want vaak is er geen geld voor dit soort plannen.
Werven van vrijwilligers
Als de financiering rond is start de werving en selectie van representatieve vrijwilligers en huisdieren (binnen een straal van 20 km rondom de betrokken locatie(s)). Zodra zich voldoende vrijwilligers met hun huisdier hebben aangemeld wordt er een informatiebijeenkomst op locatie georganiseerd. Geïnteresseerde kandidaat-vrijwilligers worden hierna met hun huisdier uitgenodigd voor een intakegesprek. Na positieve beoordeling ontvangen zij een uitnodiging voor deelname aan de driedaagse ZorgDier cursus en evaluatie.
Begeleiding zorgmedewerkers vanuit ZorgDier
Een of twee van uw medewerkers worden grondig voorbereid om het project intern te kunnen aansturen en evalueren. Hierna zijn zij in staat de opgeleide ZorgDier-teams met de beoogde cliënten te combineren voor hun wekelijkse contacten. De stichting leidt ook behandelaars op waardoor zij ZorgDier-teams in kunnen zetten in een behandelplan (huisdier ondersteunde therapie).
Kwaliteitszorg vanuit ZorgDier
ZorgDier biedt na de plaatsing van de vrijwilligers kwaliteitszorg in de vorm van workshops, persoonlijke begeleiding, intervisie en twee-jaarlijkse her-evaluaties. Hierdoor wordt uw organisatie in staat gesteld de oorspronkelijke kwaliteit van het ZorgDier project verder te ontwikkelen, te onderhouden en indien gewenst uit te breiden.
Opleiding
Vrijwilligers krijgen een driedaagse opleiding waarin de verschillende aspecten van het ZorgDier-werk uitgebreid aan bod komen. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen en een beoordeling van het team door een gecertificeerde docent. Er wordt getest op stressbestendigheid, controle van de begeleider over het dier en het gedrag van beiden in verschillende gesimuleerde bezoeksituaties. Als dan nog de juiste match is gemaakt van ZorgDier-teams en cliënten, kan het project van start.
Meer informatie: cursus ZorgDier-team
Anja Dusee: Wat het bezoek van katten in de zorg zo bijzonder maakt, is dat de focus ligt op wat de bewoners nog wél kunnen, en niet op wat ze niet meer kunnen.
Bent u geïnteresseerd in het starten van een ZorgDier project?
Neem dan contact met ons op.