In de driedaagse cursus tot ZorgDier-team leer je hoe je als vrijwillige begeleider van je huisdier veilig en verantwoord cliënten kunt bezoeken.
Inhoud van de cursus
Onderwerpen in de cursus zijn o.a.:
- Speciale behoeften van de bewoners / cliënten / patiënten
- Omgaan met het gedrag van de bewoners / cliënten / patiënten
- Gezondheid- en veiligheidsvoorschriften van de zorglocatie
- Omgaan met vertrouwelijke gegevens
- ZorgDier-activiteiten en – behandeling
- Vaardigheden van het ZorgDier-team
- Voorbereiden van je huisdier voor het bezoek
- Ethologie (diergedragkunde)
- Het herkennen, voorkomen en verminderen van stress bij je huisdier
- Gezondheid en veiligheid van je huisdier
De cursus is theoretisch en praktisch, er wordt gebruik gemaakt van film- en videomateriaal, instructie, simulaties en praktijkoefeningen met je eigen huisdier.
Er zijn twee cursusdagen gevolgd door een evaluatie en een praktijkonderdeel. De cursus wordt aangeboden op zaterdagen en zondagen. De derde cursusmodule wordt aangeboden nadat er enige praktijkervaring is opgedaan, en is gebaseerd op observaties op de werkvloer en feed-back/intervisie.
Aan ZorgDier-teams worden de volgende voorwaarden gesteld:
- Het succesvol doorlopen van de cursus, evaluatie en een schriftelijke test.
- Kent je dier (in dit geval een hond) basiscommando’s zoals zitten, liggen, blijven en terugkomen en loopt je hond aan een slappe lijn mee?
- Gezondheid van je dier: je huisdier is fit en gezond, heeft een gezondheidsverklaring van je dierenarts, wordt regelmatig gecontroleerd door je dierenarts, is vrij van parasieten, heeft de juiste inentingen gehad.
- Je huisdier moet voor het bezoek schoon en geborsteld zijn. De riemen of tuigjes die de dieren dragen moeten netjes en schoon zijn.
- Tijdens evaluaties of bezoeken worden geen slipkettingen of sliplijnen gebruikt.
- Minimumleeftijd begeleider: 16 jaar.
- Minimumleeftijd dieren: kleine dieren zoals cavia’s en konijnen moeten een half jaar oud zijn, honden moeten gemiddeld één jaar oud zijn en katten acht maanden.
- Alle dieren moeten minstens een half jaar bij de begeleider wonen, vogels een jaar.
- Honden die getraind zijn of worden om te vechten zijn uitgesloten.
- Honden moeten geïnteresseerd zijn in mensen en contact met hen (willen) maken. Ze moeten accepteren dat hun poten, hoofd, oren en staart aangeraakt worden. Goede socialisatie en basisgehoorzaamheid zijn belangrijk. Een goed gesocialiseerde hond kan omgaan met onverwachte geluiden en gebeurtenissen in de omgeving zonder (extreem) bang of agressief te worden.
- Katten moeten geïnteresseerd zijn in mensen en contact met hen (willen) maken. Ze moeten accepteren dat ze geaaid, geborsteld of door anderen vastgehouden worden. De kat zal gewend moeten zijn aan reizen en aan het dragen van een tuigje met lijn. Verder zal de kat het leuk moeten vinden om een nieuwe omgeving te bezoeken.
De evaluatie
Na afronding van de eerste twee dagen cursus vindt tijdens een evaluatie een beoordeling plaats van de geschiktheid van het ZorgDier-team (mens en dier). Hierbij wordt o.a. in een rollenspel bekeken hoe goed je als begeleider het gedrag van je huisdier begrijpt en kunt sturen, hoe de samenwerking is tussen jou en je dier en hoe je reageert op onverwachte of ongewone voorvallen. De evaluatie bestaat uit twee delen: In het eerste deel gaat het om de controle die je hebt over het gedrag van je dier. In het tweede deel worden de omstandigheden nagebootst die tijdens je bezoek kunnen plaats vinden.
De bezoeken
Zodra duidelijk is dat je als ZorgDier-team aan het werk kunt gaan, word je toegewezen aan een (of meer) cliënt(en) op een zorglocatie in je woonomgeving. De interne ZorgDier-coördinator van de lokale instelling is je aanspreekpunt. Je bezoekt minimaal eenmaal per twee weken en maximaal tweemaal per week gedurende een uur. De bezoeken worden ingeroosterd in goed overleg met de instelling. Begeleidings- en behandelplannen van bewoners worden opgesteld en uitgevoerd onder supervisie van de professionals van de locatie. ZorgDier-team bezoeken worden dus altijd afgestemd met de locatie.
Kosten
De cursus wordt kosteloos aangeboden aan vrijwilligers die na het volgen van de cursus in de zorg-, schoollocatie of bij mensen thuis aan het werk gaan. Wel verwacht de toegewezen zorg-, welzijnsinstelling of speciaal onderwijsschool dat je je voor langere tijd aan hen verbindt. Houd rekening met de kosten voor een gezondheidsonderzoek, inentingen, ontwormingskuren en vlooienbestrijding. Reiskosten en her-evaluaties van de vrijwilligers worden vergoed door de instelling.
Meer informatie en inschrijven: schrijf je in met je dier