Het stimuleren van leerlingen met speciale behoeften kan op veel manieren. Een effectieve methode die in Nederland nog niet veel bekendheid heeft is het inzetten van huisdieren in en rond de klas als stimulans voor leerlingen met speciale ondersteuningsbehoeften. Huisdieren hebben, mits professioneel ingezet, op veel kinderen een positief effect op o.a. sociaal en cognitief gebied.
Stichting ZorgDier Nederland verrichtte in 2012 onderzoek naar de behoefte van speciaal onderwijs aan huisdier ondersteunde interventies. De interesse bleek groot. In 2013 en 2014 worden op enkele scholen proefprojecten gestart waarbij in samenwerking met een universiteit effectmetingen worden verricht. Een van de doelen van de proefprojecten is te komen tot ontwikkeling van praktische werkmethoden, waardoor zorgdieren een integrale rol kunnen krijgen binnen het speciaal onderwijs.
ZorgDier is een kennis- en projectorganisatie, die sinds 2003 samenwerkt met 260 vrijwilligers en professionals om zoveel mogelijk mensen in kwetsbare posities de voordelen van verantwoord huisdiercontact te laten ervaren. Door geschikte en gemotiveerde vrijwillige begeleiders en hun huisdieren te screenen en op te leiden wordt de basis gelegd voor een dierbaar, duurzaam, structureel en verantwoord aanbod voor jonge mensen die zich willen ontwikkelen in speciale onderwijsinstellingen.
Vanaf september 2013 worden specifieke zorgvragen van leerlingen op enkele scholen in kaart gebracht. Gedurende de proefprojecten worden in samenwerking met buitenlandse expert collegae organisaties van ZorgDier werkmethodes ontwikkeld, getoetst en beschreven in een praktijkhandboek.
Het doel is dat scholen na ontwikkeling en implementatie van hun eigen zorgdierproject verantwoord aan de slag kunnen met huisdier ondersteund onderwijs. ZorgDier komt graag in contact met geïnteresseerde scholen en andere betrokkenen die willen participeren in dit project.
Ouders, schoolbestuurders, leerkrachten, begeleiders en andere belangstellenden die interesse hebben en meer informatie willen over dit project kunnen contact opnemen met Jan van Summeren via het e-mailadres secretariaat@zorgdier.nl of telefonisch via 06-10592212.