Nederlands ziekenhuispersoneel is overwegend positief, zo blijkt uit onderzoek naar de houding van ziekenhuispersoneel en patiënten ten opzichte van dierbezoeken. Medewerkers van Nederlandse ziekenhuizen zouden contact met huisdieren aan hun patiënten aanraden. Dit blijkt uit het afstudeeronderzoek van Melenie Bakker en Marjolijn Zuidema, studenten Diermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. In opdracht van Stichting ZorgDier Nederland onderzochten zij de houding van ziekenhuispersoneel en patiënten over de inzet van diercontact bij langdurig opgenomen patiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Zij onderzochten dit omdat deze patiënten baat kunnen hebben bij de aanwezigheid van (getrainde) huisdieren. In Nederland worden zorgdieren al regelmatig ingezet in verzorgingstehuizen, maar staat de inzet van dieren in ziekenhuizen nog in de kinderschoenen.
70% van het ziekenhuispersoneel is positief
In totaal reageerden meer dan honderd mensen op de enquête en werden er vier specialisten geïnterviewd. Meer dan zeventig procent van het ziekenhuispersoneel staat positief tegenover het idee om huisdieren een rol te geven bij de ondersteuning van patiënten. “Uit onze enquête blijkt dat veel medewerkers denken dat patiënten het meeste baat hebben bij contact met hun eigen huisdier”, aldus Melenie en Marjolijn. “Ook zijn ze van mening dat vooral kinderen behoefte hebben aan huisdiercontact.”
Nog veel onbekend
Ondanks de positieve uitkomst van de enquêtes blijkt dat dierbezoeken in ziekenhuizen veelal worden afgewezen. Zo wezen ook negen van de in eerste instantie elf benaderde ziekenhuizen, medewerking aan het onderzoek af. Angst voor infectiegevaar en onvoldoende hygiëne zijn de twee hoofdredenen voor ziekenhuizen om dierbezoeken niet toe te staan. Meer dan de helft van de personeelsrespondenten, namelijk 58%, is niet bekend met het inzetten van zorgdieren in ziekenhuizen. De kennis die het personeel heeft is vooral van de verboden rondom dierbezoeken in ziekenhuizen. Van de respondenten die patiënten contact afraden met dieren doet 28% dat vanwege zorgen rondom de hygiëne. 21% maakt zich zorgen om eventuele allergieën en 24% maakt zich zorgen rondom de geschiktheid van de afdeling. Kinderarts-infectioloog Dasja Pajkrt uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zegt hierover tijdens het interview: “Ik denk dat het onwetendheid is, angst voor het onbekende. Al verbaast het me eerlijk gezegd ook. Als je goed je voorzorgsmaatregelen neemt dan zijn de risico’s echt gewoon in de hand te houden.”
Ervaringen met dieren in ziekenhuizen
Uit het onderzoek komt naar voren dat er al goede praktijken zijn opgedaan in binnen- en buitenland. In Amerika zijn er recentelijk ziekenhuizen geweest welke hun beleid hebben aangepast, zodat dierbezoeken nu wel mogelijk zijn. Dit gaat dan om huisdieren in het algemeen, niet om de (huis)dieren van de patiënt zelf. (Cohn, 2012).
Voorbeelden in Nederland en België zijn:
Academisch Medisch Centrum Amsterdam
Tijdens het bezoekuur in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben patiënten van de kinderafdeling al sinds de jaren zeventig de mogelijkheid om konijnen en cavia’s te aaien en te voeren. Destijds is dit ingevoerd met behulp van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en een kinderboerderij in de buurt.
In het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen bestaan er plannen om een bezoekuur voor de kinderen in te stellen. (interview met Sandra Akkers, Amalia Kinderziekenhuis) Dit bezoekuur zal echter plaatsvinden in een speciaal daarvoor ingericht gebouw op het ziekenhuisterrein en de patiënten krijgen daar bezoek van hun eigen huisdieren. Het idee hiervoor werd geopperd door de Kinderadviesraad van het ziekenhuis, een raad van kinderen die de behoeften van alle andere patiënten vertegenwoordigt.
Universitair Ziekenhuis in Brussel; Villa Samson
In Brussel startte het Universitair Ziekenhuis een crowdfunding om een plek te realiseren waar patiënten hun huisdieren kunnen ontmoeten, Villa Samson geheten.
Hoofdverpleegkundige Dirk Danschutter van het Universitair Ziekenhuis in Brussel: “In deze beide gebouwen zal slechts één gezin en huisdier per keer worden ondergebracht voor contact met ‘hun’ patiënt. Op deze manier wordt het uitwisselen van ziektes onder de dieren zelf en onder dieren en patiënten zo veel mogelijk verkleind. Ook worden andere ziekenhuispatiënten en bezoekers niet gestoord wanneer er een speciale plek voor huisdierbezoek is.”
Het Maasziekenhuis Pantein in Breugen (Noord-Brabant)
In het Maasziekenhuis woont op de kinderafdeling inmiddels al dertig jaar ‘Jopie Konijn’. In al die jaren hebben er meerdere Jopies op de kinderafdeling gezeten, altijd in hun eigen hok met hun eigen bezoektijden. Het konijn wordt door een vaste medewerker gehanteerd en het diertje heeft een eigen wagentje, waarin het door het ziekenhuis gereden kan worden.
Literatuurverwijzing uit dit bericht
Cohn, M. (2012). More hospitals allowing visits from patient’s pets. Gevonden op 19 december, 2014, op http://articles.baltimoresun.com/2012
Lees ook de blog van Wendyonline.nl over dierenbezoek in ziekenhuizen in Canada
Deze blog gaat over een ziekenhuis in Canada waar huisdieren zijn toegestaan. Familie van de inmiddels overleden jongen Zachery smokkelde hond Chase bij het ziekenhuis naar binnen, omdat Zachary smeekte om hem weer te zien. De familie richtte daarna een organisatie op om huisdierenbezoek in Canadese ziekenhuizen toegankelijk te maken. Dat is nou precies waar Stichting ZorgDier ook voor staat!
Stichting ZorgDier Nederland:
Vrijwilligers en professionals werken samen om zoveel mogelijk mensen in kwetsbare posities de voordelen van verantwoord huisdiercontact te laten ervaren. ZorgDier werkt al 12 jaar voor mensen dankzij giften en sponsoring.